středa 30. dubna 2014

Neříkejte že to neznáte

Většinu času co existuju sem v pohodě. Svět je hezkej barevnej a krasnej ale občas. Ani nevím proč, najednou vidím ty věci za tím vším.

Je to jako něco co dokážete zahlédnout jen koutkem oka. Něco co se snaží mozek a vaše duše schovat. Vytěsnit někde hluboko do podvědomí aby jste na to nemuseli myslet. Udělat z toho něco co vlastně je daleko. Někde na druhé straně vám známého vesmíru. I když ten váš známý vesmír končí dveřmi do vašeho bytu, pokoje a nebo duše.

O čem mluvím?  O strachu, hněvu, zlu které má každý z nás hluboko v sobě. Bojíte se. Všichni se bojí toho co udělají když se něco stane. Když se naštvou, když přestanou uvažovat.

Zeptám se vás jinak. Chtěli jste až někdo shoří v pekle? Až někdo prostě umře? Odpověď je jasná. Ano. Každý někdy v záchvatu vzteku pocítil chuť ubližovat.

Já to znám. Taky to mívám. Právě když na mě dopadne tahle nálada. Probudí se ve mě mé zlé já. Ale už se nebojím. Kdysi sem se bál a nechal se strachem ovládat. Dopadlo to tak že sjem ublížil několika lidem. Zasloužili si to? Nepochybně. Šikanovali mě. A tehdy sem zjistil že se nebojím.

A to mě vyděsilo ještě víc. Zjištění že mi nevadí ubližovat a to že v tom ubližování nacházím jisté zadostiučinění a potěšení mě vyděsilo. Věděl jsem že z takových jako jsme já dokážou vyrůst opravdové lidské zrůdy.

Věděl jsem že mě baví šířit strach, bolest a další tyhle emoce. Věděl jsme jaké bych měl potěšení škrtit někoho kdo lapá po dechu a vymačkavat z jeho těla život.

Věděl jsme to moc dobře.  A rozhodl sem se s tím něco dělat. Vyhledal jsem odbornou pomoc. Nejdřív jen v knihách. Tam jsme se naučil jednu důležitou věc. Ovládat se. Ovládat tyhle stavy i tu osobnost. Dát ji jméno a vzhled. Protože když věci pojmenujete je snadnější ji ovládnout.

Následně jsme vyhledal i psychologa a ta mi taky pomohla. Zjistil sem že nejsme jediný. Jsme možná nebezpečný ale to že sem se naučil ovládat mi zachránilo život.

Už je to pomalu pět let co sem zjistil jak nebezpečný jsem. A vždy když se objeví. Usměji se a zatlačím ho zpátky. Je to boj ale je to boj který mě posiluje. Každý den.

středa 9. dubna 2014

Recenze -Dark Souls


Tahle hra je fenomén. Jedni ji milují a druzí ji nenávidí. Otázka je proč? Osobně jsem patřil do druhé skupiny. Proč by mě měla bavit hra z fantasy prostředí? Nikdy jsem netíhl k fantasy žánru a nelákalo mě to. Kamarád mě ale přesvědčoval tak dlouho, až jsem svolil.
Hra mě zprvu nijak neuchvátila. Graficky nebyla příliš příjemná na pohled. Ovládání bylo zvláštní a celkově mi to moc nelahodilo, ale ještě jsem nechtěl skončit. Není dobré soudit podle prvních pár vteřin.  Prošel jsem tedy tutorialovou oblastí a dostal jsem se do hlavní lokace Firelink Shrine. A poté jsem to vypnul a přestal hrát. Ta hra mě prostě nebavila.
Načež jsem při brouzdaní na netu narazil na jednoho Let's playera Agraela, který Dark Souls hrál a měl u toho svůj specifický přisprostlý humor, ale zároveň, jak sám přiznal, se spíš snaží Dark Souls vysvětlovat příběhově. A dal svým odběratelům typ na videa, ve kterých se vysvětluje příběh. Vaati Vidya mi ukázal, jak hluboký a krásný ten svět je a jaký jednotlivé postavy mají příběh. A to mě nakoplo. Znovu jsem to rozehrál a zjistil, že to je jedna z nejlepších her, co vyšla. Grafika není nic moc a bugy jsou taky docela časté, ale i přes to je to svým minimalistickým vyprávěním příběhu, krásnou znovu hratelností a naprostou volností něco neskutečného.
A nakonec jsem zjistil, že to já byl jen slepý. Tahle jediná hra mi změnila pohled na fantasy žánr.

Stojí ta hra za koupi? No jak pro koho. Hrače kteří hrají jen Call of Duty nebo hry které i s jedním prstem dohrajete na nejtěžší obtížnost ne. Není tam žádná šipka co vás vede za ruku. Nic vám neřekne že tudy teď ne. Ale pro hráče kteří mají rádi výzvy (a nebo trpí mírnou formou masochismu) to je povinnost.


Malá ukázka mistrovského soundrtacku.

Vítejte

Nečekal jsem že zase někdy začnu znovu ale již jsme tady. ptáš se proč? Protože chci místo kde můžu vyjádřit svůj názor a diskutovat o něm.

Proč by jsi to měl číst? To ti nepovím. Tyhle věci si musíš zjistit sám nebo sama. Budu tu psát své názory na dění ve světě i v zahraničí a taky věci o kterých se nemluví.

Půjde čistě o subjektivní blog. Tedy to co napíšu jsou mé osobní názory a nic víc. Samozřejmě můžeš mít jiný názor a pokud ho formou SLUŠNÉHO příspěvku napíšeš rád ti pak na něj odpovím protože není špatných názorů ale špatných lidí.

Budou se tu objevovat také recenze na Anime, Hry, Televizní seriály, Filmy nebo Knihy ale asi ne v nějakých pravidelných intervalech.

Budu rád když mi necháte odezvu na příspěvky které napíšu a co si o nich myslíte. Bude to podpora pro mne jako autora i pro tento blog.

S pozdravem
Váš Memphis