středa 9. dubna 2014

Recenze -Dark Souls


Tahle hra je fenomén. Jedni ji milují a druzí ji nenávidí. Otázka je proč? Osobně jsem patřil do druhé skupiny. Proč by mě měla bavit hra z fantasy prostředí? Nikdy jsem netíhl k fantasy žánru a nelákalo mě to. Kamarád mě ale přesvědčoval tak dlouho, až jsem svolil.
Hra mě zprvu nijak neuchvátila. Graficky nebyla příliš příjemná na pohled. Ovládání bylo zvláštní a celkově mi to moc nelahodilo, ale ještě jsem nechtěl skončit. Není dobré soudit podle prvních pár vteřin.  Prošel jsem tedy tutorialovou oblastí a dostal jsem se do hlavní lokace Firelink Shrine. A poté jsem to vypnul a přestal hrát. Ta hra mě prostě nebavila.
Načež jsem při brouzdaní na netu narazil na jednoho Let's playera Agraela, který Dark Souls hrál a měl u toho svůj specifický přisprostlý humor, ale zároveň, jak sám přiznal, se spíš snaží Dark Souls vysvětlovat příběhově. A dal svým odběratelům typ na videa, ve kterých se vysvětluje příběh. Vaati Vidya mi ukázal, jak hluboký a krásný ten svět je a jaký jednotlivé postavy mají příběh. A to mě nakoplo. Znovu jsem to rozehrál a zjistil, že to je jedna z nejlepších her, co vyšla. Grafika není nic moc a bugy jsou taky docela časté, ale i přes to je to svým minimalistickým vyprávěním příběhu, krásnou znovu hratelností a naprostou volností něco neskutečného.
A nakonec jsem zjistil, že to já byl jen slepý. Tahle jediná hra mi změnila pohled na fantasy žánr.

Stojí ta hra za koupi? No jak pro koho. Hrače kteří hrají jen Call of Duty nebo hry které i s jedním prstem dohrajete na nejtěžší obtížnost ne. Není tam žádná šipka co vás vede za ruku. Nic vám neřekne že tudy teď ne. Ale pro hráče kteří mají rádi výzvy (a nebo trpí mírnou formou masochismu) to je povinnost.


Malá ukázka mistrovského soundrtacku.

1 komentář:

  1. Měl jsem s tím ze začátku podobnou zkušenost ale i grafiku jsem nakonec vzal na milost. Anor Londo je asi to nejhezčí, co jsem kdy viděl :)

    OdpovědětVymazat

Buďte slušní.